Pages

Saturday, July 18, 2015

816. Jamaican Jerk Chicken with Mango Salsa


What a successful dish this was! I could probably write a book on 365 Roast Chicken recipes for every day of the year and not tire. Jerk chicken is a Jamaican concoction, and what makes it a jerk is its marinade. The contrast between the intense savory chicken and the freshness of the mango salsa is phenomenal. It might seem weird, but it so works.
The chicken is marinated in an acutely flavorsome mixture including spices, citrus, and heat from fresh ginger and chili. The salsa uses sweet mango that is "savorized" with loads of green onion and fresh chili, while the freshness is amped with cucumber and coriander. This quickly became a new family favorite. Adapted from here.


Ingredients:

For the chicken:
1 large chicken, cut into breasts, wings and legs
2 large red chilis, finely minced
3 limes
4 garlic cloves, finely minced
1 thumb-sized ginger, minced
3 tsp allspice
1 tsp ground nutmeg
1 tsp ground cinnamon
1 tsp dried oregano
1 tsp dried thyme
2 Tbsp honey
6 Tbsp tomato ketchup

For the Mango Salsa:
2 ripe mangos, peeled, stone removed and roughly chopped in chunks
1 small cucumber, diced
4 spring onions, finely chopped
1 large red chilli, deseeded and finely chopped
Juice of 1 lime
2 Tbsp olive oil
salt and ground black pepper
A good handful of fresh coriander, roughly chopped


Method:

Place the chicken in a large resealable bag and add in the rest of the chicken ingredients.
Seal the bag and give it a good shake until everything is completely combined and the chicken is evenly coated.
Leave in the fridge to marinate for at least 2 hours or overnight if you have the time.
Combine all the ingredients for the salsa in a mixing bowl.
Roast the chicken skin side up in a 400F oven for 90 minutes.Serve the chicken with the mango salsa and some couscous would also be nice.

الدجاج الجمايكي المقدد مع صلصة المانجو
المكونات:
مكونات الدجاج:
دجاجة كبيرة مقطعة إلى 6 قطع
2 فلفل أحمر حار مفروم
3 حبات ليمون أخضر (لومي / لايم)
4 فصوص ثوم مفرومة
قطعة زنجبيل بحجم الإبهام
3 ملاعق صغيرة بهارات مشكلة
ملعقة صغيرة من جوزة الطيب
ملعقة صغيرة قرفة
ملعقة صغيرة أوريقانو مجفف
ملعقة صغيرة زعتر بري مجفف
2 ملعقة كبيرة عسل
6 ملاعق كبيرة كاتشب
مكونات صلصلة المانجو:
2 مانجو ناضجتان - مقشرتان و مقطعتان
خيارة صغيرة مقطعة إلى مكعبات
4 حبات بصل أخضر مقطعة لقطع صغيرة
1 فلفل أحمر حار كبير الحجم - تزال البذور ويقطع لقطع صغيرة
عصير ليمونة خضراء
2 ملعقة كبيرة زيت زيتون
ملح وفلفل آسود
مقدار قبضة يد من الكزبرة الخضراء مقطعة تقطيعاً خشناً


الطريقة:
توضع جميع مكونات الدجاج في كيس قابل للغلق.
ترج محتويات الكيس حتى تمتزج جيداً وتغطي قطع الدجاج بالتساوي.
يترك الكيس في الثلاجة لمدة ساعتين على الأقل، ويفضل تركه طوال الليل.
تخط جميع مكونات الصلصلة في وعاء عميق.
يشوى الدجاج في الفرن على درجة 400 فهرنهايت لمدة ساعة ونصف. يقدم بعد نضجه مع صلصلة المانجو.



صحة و عافية

No comments:

Post a Comment