There are some kitchen basics that seem just too complicated to make due to their arduous and finicky procedure which one must adhere to that it's just not worth while to make unless it's for a momentous occasion.
Think: lemon curd, creme patissiere, choux pastry and the like. So when I find a short cut yielding perfect results, I take it.
This recipe is a one pot method: stir in the ingredients, heat and stir non-stop until thickened, strain, cool, and use! This recipe is for lemon curd, but I have also made berry curd from this, and intend to explore other flavoring options too. Curd can be consumed like a jam, as a cake filling, in a parfait over some whipped cream of Greek yogurt... For me they are perfect over a pavlova as they need egg yolks whereas the pavlova needs egg whites: no waste!
Ingredients:
1 cup sugar
1 Tbsp finely grated lemon zest
2/3 cup fresh lemon juice
8 large egg yolks (egg whites reserved for another use)
1/4 tsp salt
125g butter, cut into 1/2-inch pieces
Method:
In a medium saucepan, off heat, whisk together sugar, zest, and egg yolks; whisk in lemon juice and salt.
Add butter and place pan over medium-high.
Cook, whisking constantly, until butter has melted, mixture is thick enough to coat the back of a spoon, and small bubbles form around the edge of pan, about 5-7 minutes (do not boil).
Remove pan from heat while continuing to whisk.
Pour curd through a fine-mesh sieve into a glass bowl.
Press plastic wrap against the surface of curd and refrigerate until cool.
To store, refrigerate in an airtight container, up to 2 weeks.
الليمون الرائب _ كريمة الليمون
المكونات:
كوب سكر
ملعقة كبيرة بشر ليمون
2/3 كوب عصير ليمون طازج
صفار 8 بيضات كبار
1/4 ملعقة صغيرة ملح
125جم زبدة مقطعة إلى قطع بحجم 1/2 انش (1سم تقريباً)
الطريقة:
يخلط السكر مع صفار البيض وبشر الليمون في قدر عميق قبل وضعه على النار، ثم يخلط عصير الليمون والملح مع المزيج.
تضاف الزبدة ثم يوضع القدر فوق نار متوسطة إلى عالية.
يحلك المزيج باستمرار إلى أن تذوب الزبدة ويثخن المزيج بحيث يغطي ظهر ملعقة نظيفة ويلاحَظ تكون فقاعات صغيرة على حواف القدر (لمدة 5-7 دقائق تقريباً). يجب أن لا يصل المزيج لمرحلة الغليان.
يرفع القدر عن النار مع الاستمرار بالتحريك.
تصب الكريمة في إناء زجاجي خلال مصفاة ناعمة.
يغطى بغطاء بلاستيكي مع مراعاة ملامسة الغطاء لسطح الكريمة.
يحفظ في الثلاجة في وعاء محكم الغطاء لمدة تصل إلى أسبوعين.
صحة و عافية
No comments:
Post a Comment